Perusopetuksen tukijärjestelmää uudistetaan

Perusopetuksen tukijärjestelmän uudistus

Perusopetuksen tukijärjestelmää uudistetaan siten, että tuen tasot poistetaan ja niiden sijaan määritellään selkeät tukitoimet.

Perusopetuksen tukijärjestelmän uudistamista koskeva hallituksen esitys on parhaillaan eduskunnan käsittelyssä. Opetus- ja kulttuuriministeriön tavoitteena on saada laki hyväksytyksi vuodenvaihteessa. Uudistuksen tarkoituksena on selkeyttää ja tehostaa perusopetuksen tukea vastaamaan nykyajan tarpeita sekä mahdollistamaan jokaiselle oppilaalle riittävä ja oikea-aikainen tuki oppimisen polulla.

Tavoitteena ajantasainen ja riittävä tuki jokaiselle oppilaalle

Uudistuksen valmistelun aikana esityksessä oli mukana kohta, jonka mukaan lapsen koulunkäynnin aloittamista ei olisi enää voinut siirtää vuodella. Lausuntokierroksella tämä kohta herätti kuitenkin paljon palautetta, minkä seurauksena kyseinen pykälä päätettiin poistaa esityksestä.

Palaute perustui siihen, että lapsella katsotaan olevan oikeus osallistua perusopetukseen osana oman ikäryhmänsä kanssa, mutta toisaalta lasten yksilölliset tilanteet huomioidaan edelleen. Järjestely säilyy siis entisellään, ja koulun aloitusta voidaan tarvittaessa edelleen siirtää asiantuntijoiden tekemien arvioiden perusteella.

Tuen tasojen poistaminen tuo konkreettisia parannuksia

Perusopetuksen tuen uudistus on ollut osa hallitusohjelman tavoitteita, ja se on linjattu tarkasti ohjelman mukaisesti. Tärkeimpänä muutoksena uudistuksessa on tuen tasojen poistaminen ja niiden tilalle säädetyt konkreettiset tukitoimet.

Tämä uudistus pyrkii parantamaan tukea saavien oppilaiden tilannetta ja selkeyttämään koulujen ja opettajien vastuuta erilaisten oppimisen tukitoimien tarjoamisessa. Uudistuksen myötä myös tuen käytännön järjestäminen pyritään tekemään tehokkaammaksi ja helpommaksi koulun arjessa.

Selkeyttä ja joustavuutta tuen järjestämiseen koulun arjessa

Tavoitteena on, että uusi tukimalli tuo oppilaille oikeudenmukaisemman ja tasa-arvoisemman pohjan oppimiselle ja samalla varmistaa, että tarvittavat tukitoimet toteutetaan asianmukaisesti ja joustavasti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö painottaa, että uudistuksen tavoitteena on tuoda tukea kaikille sitä tarvitseville ja varmistaa, että tukitoimet vastaavat oppilaan yksilöllisiä tarpeita koulun kaikissa vaiheissa.

Perusopetuksen tukijärjestelmän uudistaminen

Nykyjärjestelmästä kertynyt laaja arviointitieto

Nykyisen perusopetuksen tukijärjestelmän toiminnasta on kertynyt runsaasti tilasto-, tutkimus- ja arviointitietoa usean vuoden ajalta. Kentältä on välittynyt viestiä siitä, että nykyinen tukijärjestelmä ei toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Esiin on noussut erityisesti vaihtelua kuntien ja alueiden välillä tukipalveluiden saatavuudessa ja toteutuksessa.

Tämä on aiheuttanut myös tyytymättömyyttä huoltajien keskuudessa, mikä näkyy aluehallintovirastoille tehdyissä kanteluissa, joissa perusopetuksen tukitoimet ovat yksi yleisimmistä aiheista.

Kentältä kuultua: tukijärjestelmä vaatii muutosta

Opettajien näkemyksen mukaan nykyinen tukijärjestelmä on kuormittava ja resursseiltaan riittämätön. Erityisesti järjestelmään liittyvä asiakirjatyö on koettu raskaaksi ja aikaa vieväksi, mikä vaikeuttaa keskittymistä varsinaiseen opetustyöhön ja tukipalveluiden tarjoamiseen oppilaille.

Nykyinen tukijärjestelmä perustuu tuen tasoihin, jotka määrittävät lakisääteiset tukimuodot, kuten tukiopetuksen, osa-aikaisen erityisopetuksen ja erityisopetuksen. Käytäntö on kuitenkin osoittanut, että oppilaat eivät aina saa tarvitsemaansa tukea, vaikka he olisivat oikeutettuja johonkin tukitasoon.

Konkreettiset tukitoimet tilalle

Uudistuksen tavoitteena on selkeyttää järjestelmää poistamalla tuen tasot ja säätämällä niiden tilalle konkreettiset tukitoimet. Tämä muutos tähtää siihen, että jokainen oppilas saa tarvitsemansa tukitoimet, kuten tukiopetusta, erityisopettajan opetusta, pienryhmäopetusta sekä tulkitsemis- ja avustajapalveluita. Tavoitteena on varmistaa, että tuki on käytännössä saatavilla ja se vastaa oppilaan yksilöllisiä tarpeita.

Lähes 100 miljoonaa euroa pysyvää rahoitusta

Uudistukseen on kohdistettu merkittävä rahoitus, lähes 100 miljoonaa euroa pysyvää vuosittaista tukea opetuksen järjestäjille. Tämä investointi mahdollistaa sen, että uudistuksen vaatimat konkreettiset tukitoimet voidaan toteuttaa kunnolla ja että resurssit riittävät oppilaiden tuen tarpeisiin pitkällä aikavälillä.

Lähteet:

IS 30.10.2024

Lue myös: Puhelimet pois koulusta

Julkaistu kategoriassa: Koulut
Yksityisopettajat kuvake
Yksityisyydensuojan yleiskatsaus

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta voimme tarjota sinulle parhaan mahdollisen käyttäjäkokemuksen. Evästetiedot tallennetaan selaimeesi ja ne suorittavat toimintoja, kuten tunnistavat sinut palatessasi verkkosivustollemme, ja auttavat tiimiämme ymmärtämään, mitkä verkkosivuston osiot ovat sinulle mielenkiintoisimpia ja hyödyllisimpiä.